Opstartstips
- Vær tålmodig, og opbyg erfaring
- De 10 første fisketure er svære
- Allier dig med en bekendt eller en forening
- Brug sociale medier eller YouTube til at lære teknikker og fremgangmetode
Det er svært at spille fodbold i klip-klapper. Det er også svært at fiske med det forkerte fiskegrej. Derfor er det en god ide at gå ned til den lokale grejforhandler, som kan guide dig til det rette grej. Og ja – de skal tjene penge på, at du køber grej, men de er også interesserede i, at du får det rette udstyr til det fiskeri, du drømmer om at gå i gang med. Ofte vil et fiskesæt bestående af stang og hjul med line på være nemt og billigt at købe, men hvad så? Der skal jo noget for enden af linen. Her kan eksperterne i butikkerne hjælpe dig. Det samme gælder selve fiskesættet. Du vil oftest få mere glæde af at investere lidt ekstra i et ordentlig fiskesæt fra start. Den investering kan du veksle i glæden ved at fange fisk efter fisk, uden at bekymre dig så meget om, hvorvidt grejet holder.
Bombarda-flåd og spinnehjul
Endegrej
- Blink - En imitation lavet af metal som man trækker ind og prøver at få fisken til at hugger på. På et blink binder du linen i enden af blinket.
- Flue - Fluen er ofte lavet af fjer, hår og syntetiske materialer der er bundet på en krog for at imitere et fødeemne for fisken. Fluen trækkes efter en flueline eller et flåd, så vandet får fluens materiale til pulsere.
- Gennemløber - Et blink eller en wobler, hvor du kan fører linen igennem agnen og derefter binder krogen på.
- Spinner - Et metal agn med spinnerblade der rotere når du trækker den ind.
- Bombarda - Et aflangt flåd med et forfang i enden. Man binder en flue eller et andet lille agn i enden der bliver trukket ind efter bombarda-flådet.
Fiskestænger
Der findes et hav af forskellige fiskestænger, men som nybegynder gælder det om at få en allround-stang, som kan bruges til lidt af hvert. Fiskestænger måles i meter, men også i fod, som er en gammel måleenhed. En ni fods spinnestang, der kan kaste med op til 30 gram, er i øvrigt et rigtig godt bud på en allround-stang, som kan bruges til alt fra aborrer til havørreder. Ud over almindelige spinnestænger, som de fleste forbinder med lystfiskeri, er der selvfølgelig specialstænger til alverdens fiskesituationer. Lidt ligesom golfspilleren, der har forskellige køller.
Fiskehjulet og linen
Et almindeligt fiskehjul til spinnefiskeri kan fås i mange forskellige prisklasser, og her gælder det om at vælge et fornuftigt hjul til ens behov. Vil man fiske rigtig meget, giver det god mening at smide lidt ekstra penge, så man får et hjul, som man kan bruge i lang tid.
Men det er ikke hjulet, der alene afgør, om du får en kludderfri fisketur. Der skal jo også være fiskeline på hjulet. Den line skal helst ikke være alt for tyk og stiv, for så er risikoen for kludder stor. Igen kan en grejhandler hjælpe dig. Selvom det koster lidt mere, er investeringen i god fiskeline alle pengene værd. Hvem har lyst til at stå med en kæmpe linekludder efter to kast? Fiskeline kan enten være lavet af kunstmateriale, som er tyndt og slidstærkt: Såkaldte superliner eller fletliner. Det er dyrere end alternativet, som er monofilline. Sidstnævnte er den klassiske, halvgennemsigtige line. Begge linetyper har sine fordele og ulemper. Fiskeline måles i millimeter, og en fletline på 0.15-0.17 mm eller en monofilline på 0.30 mm er passende til mange fiskeformer.
Endegrej
Endegrej er et helt univers i sig selv. Vi har spinnere, blink, woblere, flåd, fluer, gennemløbere, pirke, bombarda osv. De forskellige typer endegrej passer til de forskellige former for fiskeri. Som alle lystfiskere har oplevet, så bygger man sin grejboks op, i takt med man udforsker nyt fiskeri. Endegrej skal også passe til ens stang. Det vil sige, at en spinnestang, der er klassificeret med en kastevægt på 10-30 gram, er egnet til at kaste med endegrej fra 10-30 gram.