Gedden er Danmarks største ferskvandsrovfisk. Den har bagudvendte tænder, som den bruger til at gribe om byttefisken. Har gedden først fået et godt greb om fisken, så slipper de meget sjældent fri fra dens gab.
Den har forskellige jagt strategier. En af den yndlings strategier er at ligge på lur inde i vegetationen, hvor den er camoufleret med dens grønne og gule prikker. Når byttedyret kommer forbi, laver den et overraskelsesangreb, hvor den skyder ud fra sit skjul med eksplosiv kraft og suger byttet ind i munden med et vakuum.
Der findes gedder i størstedelen af danske søer. Det skyldes, at gedden ikke sætter høje krav til vandkvaliteten.
Gedden gyder i april måned, og er derfor fredet i hele april i ferskvand. Det foregår på det lave vand. Derfor finder man ofte gedderne på det lave vand lige før og lige efter gydeperioden.
Hannerne bliver meget sjældent over 80 cm lange, mens hunnerne kan blive op til 150 cm lange og veje op mod 30 kg. Gedden lever hovedsageligt af fisk, men kan også ty til føde som frøer, tudser eller sågar ællinger på overfladen.
Officiel dansk rekord: 22,16 kg
Sandarten er lunefuld og den næststørste af de danske ferskvandsrovfisk. Den er i familie med aborren, men bliver betydeligt længere. Af karakteristika deler de begge den piggede rygfinne, der dog på sandarten er noget mindre mærkbar. Sandarten har et par lange hugtænder, der bruges til at gribe fast i byttet, og hvorfor den også går under øgenavnet “vampyren”.
Den foretrækker søer med varmt og uklart vand, hvor den bruger dens eminente syn til at snige sig ind på byttet. Den jager primært alene i frie vandmasser i de større, danske søer. Her lever den udelukkende af forskellige byttefisk, som oftest vil bestå af skalle, løje, smelt og hundestejle.
Sandarten gyder oftest i maj måned og er derfor fredet i hele maj i ferskvand. Gydningen foregår på søernes skrænter og toppe på lavere vand. Det er også ofte her, de opholder sig inden og efter gydning.
Sandarten bliver i Danmark op til omkring 95 cm og 10 kg. Men det er yderst sjældent at fange fisk over 90 cm og 7 kg. Derfor anses en sandart over 5 kg for at være en trofæfisk blandt lystfiskere, selvom alle fangster af sandarter er en bedrift i sig selv.
Officiel dansk rekord: 11,00 kg
Aborren er søens mest mangfoldige rovfisk. Der findes aborre i 96 % af søerne i Danmark. De er næsten over det hele og er fremragende til at overleve. Det giver os som lystfiskere god mulighed for at finde et sted i nærheden af os, hvor der lever aborre.
Klarvandede søer er ofte domineret af rovfisk, der gennem deres fødeindtag kontrollerer antallet af individer blandt de planktonædende arter. I danske søer er aborren den vigtigste af rovfiskene, dvs. den der æder flest byttefisk. Aborren kan med andre ord have en markant regulerende effekt på tætheden af de fiskearter, der er dens byttefisk, herunder også dens egen yngel, som den æder på linje med yngel af andre arter. Ved at regulere de fiskearter, som gør søer uklare, kan aborren således spille en afgørende rolle for miljøtilstanden i søer.
Aborrer opsøger deres føde aktivt. Myggelarver og lignende ”plukkes” fra bunden enkeltvis. Jagt på byttefisk sker ofte i små stimer, som i fællesskab angriber. Stimen angribes nedefra og presses mod overfladen, hvor mulighederne for at byttefiskene undslipper, er mindst. Når flere aborrer angriber en stime på samme tid, nedsættes byttefiskenes mulighed for at undslippe yderligere. Den jagtteknik har givet ophav til begrebet ”mågesjov”, hvor måger udnytter, at byttefiskene er nemme at angribe fra oven, når de tvinges mod overfladen af aborrerne.
Undersøgelser har endvidere vist, at byttefisk, der er under trussel for at blive ædt af aborrer, nedsætter deres aktivitet. Det peger på, at byttets bevægelse er en vigtig faktor for at aborren er i stand til at opdage dem.
Det fleste fangster består af mindre individer, men faktisk kan aborren opnå anseelige størrelser. Den bliver sjældent over 2 kg og 50 cm, men aborrer over 1 kg og 40 cm anses ofte blandt lystfiskere for at være trofæfisk.
Officiel dansk rekord: 2,785 kg