Komfort

Tag med ud og fisk

Lystfiskeri er en af de mest udbredte fritidsinteresser i Danmark, og mere end 500.000 danskere nyder hvert år naturen med en fiskestang i hånden.

Hvorfor blive lystfisker?

Gode grunde til at blive lystfisker

  • Aktiv fritidsinteresse for hele familien, med vennerne eller alene
  • Sluk for skærmen, tænd for naturen 
  • Øget mental velvære
  • Korte afstande til spændende muligheder
  • Frisk og bæredygtig fangst til køkkenet
  • Alle kan være med

Tag med ud og fisk er udarbejdet i samarbejde med Dansk Lystfiskeri

Lystfiskeri er en af de mest udbredte fritidsinteresser i Danmark, og mere end 500.000 danskere nyder hvert år naturen med en fiskestang i hånden. Der venter også spændende naturoplevelser på dig derude. Alle kan være med og det er aldrig for sent at blive lystfisker.

Danmark byder på en varieret vandnatur ved kyster, åer, søer og på havet. Alt sammen er tilgængeligt indenfor relativt korte afstande, og af samme grund er der masser af muligheder for lystfiskeri i Danmark. En gang var en tålmodig og piberygende herre det klassiske billede af en lystfisker, men i dag er lystfiskeri en udbredt og aktiv fritidsinteresse for piger, drenge, kvinder og mænd i alle aldre. 

Der er godt med frisk luft og mange gode kilometer i benene at hente i en fiskedag på kysten eller langs åen. På en anden fisketur finder du måske en næsten terapeutisk ro i jollen på skovsøen, eller nyder vennernes selskab på turbåden på havet. 

Lystfiskeri kan dyrkes året rundt på mange niveauer, men det er forholdsmæssigt enkelt og billigt at gå i gang med. Velkommen i lystfiskeriets verden.

 

Den første fisk

De fleste, som fanger deres første fisk, er allermest forbavsede over de følelser, det vækker i dem, når linen pludselig bliver levende. For det er netop det, der sker. Linen bliver levende, og den sender impulser direkte videre til hjernen. Impulserne har en kraftig virkning, og din hjerne bliver aldrig den samme igen. De fleste har lyst til at genopleve den magiske fornemmelse af at være forbundet til noget levende. 

Ser man på alle mulighederne i Danmark, kan det måske virke en smule uoverskueligt at komme i gang med lystfiskeriet. Du skal imidlertid ikke lade dig skræmme af alle de mærkelige fagudtryk og mængden af grej og teknikker. Omvendt, er du vild med gear, er der masser af fiskegrej og detaljer at fordybe sig i – men i bund og grund handler det blot om en stang, en line og en krog.

 

Tine Viken08 05 088

 

FC3B2789

Mød andre

Som det altid er tilfældet, når man skal prøve noget nyt, er det en fordel at få nogen med erfaring til at hjælpe. Måske du allerede kender en lystfisker, som vil tage dig med på en fisketur i dit lokalområde. En anden mulighed er at deltage i et af de mange arrangementer, som nogle af landets grejbutikker og lystfiskerforeninger afholder specielt for kommende lystfiskere, som gerne vil afprøve eller smage lidt på lystfiskeriets glæder. Her har du mulighed for at deltage uden foregående viden om lystfiskeri, og som regel tilbydes der udlån af fiskegrej.

 

Tag med ud og fisk

Herunder finder du en oversigt over aktuelle lystfisker-arrangementer, som er målrettet kommende og nystartede lystfiskere.

Grenå Havn 08 08 008

Sådan kommer du i gang

5 hurtige steps

  • Kom godt i gang med lystfiskeri
    Undersøg, hvilke fisk du vil fange, eller hvilket fiskeri du gerne vil prøve
  • Køb fisketegn og læs reglerne for det valgte fiskeri og fiskearten
  • Få hjælp til valg af fiskeplads og fiskegrej i din lokale grejbutik
  • Planlæg din fisketur og find den rette beklædning
  • Tag ud i naturen og fang din første fisk

Hvis du ikke allerede har kendskab til fiskearterne, bør du notere dig, at nogle fisk er nemmere at fange end andre. Typisk fordi de ganske enkelt er mere talrige. Det er lettere at få kontakt i en stime af fisk, end at overliste en enkelt forbipasserende fisk. Samtidigt forholder det sig sådan, at små fisk ofte er nemmere at narre end store fisk. De store er blevet ældre og stærkere, og sandsynligvis en smule klogere. 

Som tommelfingerregel kan du derfor tage udgangspunkt i, at mindre stimefisk er betydeligt nemmere at fange end de største solitære individer i toppen af fødekæden. Valg af fiskeplads har dog også betydning for dine chancer for fangst. 

De første fisketure

Herunder kan du finde inspiration til din første fisketur. I Danmark har du nemlig ikke langt til flere forskellige former for begyndervenligt lystfiskeri.

Fang fisk fra båd
DSC4510

Flere steder i Danmark kan du booke en plads på en såkaldt turbåd. Denne bådtype er specialiseret i at tage lystfiskere med på havet på kortere eller længere fisketure. Og netop fordi du er på en båd, har du en masse hjælp lige ved hånden. Skipper og andre vil gerne hjælpe dig, så du hurtigt lærer at håndtere fiskegrejet. Skipper finder også fiskene for dig, og som regel vil din sidemakker på båden også gerne hjælpe dig. Fiskeriet varierer efter forskellige arter afhængigt af årstiden.

Fang en hornfisk fra stranden
IMG 20200901 194433 (1)

Hornfisken er en sjov fisk, som svømmer fra varmere himmelstrøg til vores farvande og kyster i store stimer i det tidlige forår. De bliver her helt til det tidlige efterår, men chancerne er bedst i foråret, for der kommer de helt tæt på land mange steder. Spidser og pynter, som strækker sig mod det dybere vand, er rigtigt gode steder for den nye lystfisker. For her behøver du ikke investere i waders eller særligt kompliceret grej. Hvis du har en fiskestang, fiskehjul og line, skal du egentlig kun investere i det, som hedder blink. Når du alligevel er hos grejhandleren, kan du spørge, om de også kan hjælpe dig med at sætte de såkaldte silkekroge på. Det lyder som kroge, men er egentlig tråde af silke, som hornfisken vikler næbbet ind i, når den jagter dit blink, som du skal trække ind i høj fart. Simpelt og sjovt fiskeri – helt uden kroge, og det betyder samtidig ingen bundhug.

Fang en skalle
P1122891

Der er mange søer og vandløb, hvor man kan fiske gratis. Det kan man nemlig i mange af statens vande. Her kan du prøve det fiskeri, som de fleste nok forbinder med lystfiskeri: At kigge på en prop. Skaller er almindelige fisk i mange ferske vande. De færreste spiser den, men derfor er den sjov at fange alligevel. Den kan godt lide orm, men de færreste nye lystfiskere deler dens begejstring for orm. Det er grænseoverskridende for mange at sætte en regnorm på. Men du kan sagtens nøjes med en vegetarisk løsning: En dåse majs eller et toastbrød, så er du kørende. Du skal ikke bruge større kroge end str. 8. Klem en lille smule toastbrød rundt om krogen eller sæt et majskorn på, og så er du klar. Man kan lokke skallerne til ved at smide en smule brød eller nogle majskorn ud i området, man fisker. Denne form for fiskeri kaldes medefiskeri.

Fang en aborre
IMG 4277

Hvis du tør give dig i kast med at fiske med orm, så kan det også bruges til aborren, som også findes i mange søer ligesom skallen. Aborren er en nysgerrig stimefisk, så hvis du vil prøve et lidt mere aktivt fiskeri, som kræver lidt mere, kan du prøve kræfter med spinnefiskeri.

Til aborrer er en spinner et sikkert valg. En spinner er en agn af metal med et roterende metalblad, som drejer rundt, når der spinnes ind. Spinneren sender her vibrationer ud i vandet, som tiltrækker aborren.
En anden agn, som er god til aborrer, er jiggen. Det er en gummiagn, som har en rigtig livlig gang i vandet, og så kan den fiskes helt tæt på bunden. Lige meget hvad du vælger at sætte for enden af linen, er aborren en tilgængelig og sjov fisk at fange.

Put and take
P1122010

Rigtig mange fanger deres første fisk i en put and take. Fordelen ved at starte fiskekarrieren her er, at du ved, at der er fisk.

Man skal dog være opmærksom på, at de ørreder, som sættes ud i søerne, er opdrættede og har derfor ikke lært om livet i den vilde natur. Men derfor kan de godt være snu og udspekulerede. Eller sådan kan det i hvert fald føles for den nye lystfisker. For selvom man kan se dem, er det ikke sikkert, at de hugger på krogen. I fiskesøen kan du bruge en spinner, som under aborrefiskeri. Du kan også bruge din lille prop fra skallefiskeriet. Men ørrederne er noget større end en skalle, så vær forberedt på en vildere kamp.

Hvilket fiskegrej?

Det er sværere at spille fodbold i sandaler. Det er også sværere at fiske med det forkerte fiskegrej. Derfor er det en god ide at gå ned til den lokale grejbutik, som kan vejlede dig til det rette grej. Og ja. Butikken tjener penge på, at du køber grej, men den er også interesseret i, at du får succes med det fiskeri, du drømmer om at gå i gang med. 

Oftest vil et fiskesæt som minimum bestå af en fiskestang og et fiskehjul med line på. Men hvad så? Der skal jo noget for enden af linen, som fiskene kan være interesserede i at bide på. Her kan eksperten i grejbutikken også hjælpe dig på sporet. Du vil som regel få mere glæde af at investere lidt ekstra i et ordentligt fiskesæt fra begyndelsen. Den investering kan du veksle i glæden ved at fange fisk efter fisk, uden at bekymre dig så meget om, hvorvidt grejet holder.

 

FC3B6488

 

Dscf3010 (1)

Fiskeguider

Du kan også investere i professionel hjælp på selve fiskedagen. Der findes adskillige dygtige og certificerede fiskeguider rundt i Danmark, og din grejbutik kan sandsynligvis pege dig i retning af den nærmeste eller en lokalkendt i det fiskeområde, du har i kikkerten. Nogle fiskeguider opererer på timebasis, mens andre kan engageres til halve eller hele fiskedage. Ud over genvejen i kraft af fiskeguidens lokale erfaringer på fiskepladserne, vil fiskeguiden også have et indgående kendskab til faktorer som årstidens, vejrets eller måske tidevandets betydning for den aktuelle fiskedag. Er du helt nystartet kan fiskeguiden selvfølgelig også være behjælpelig med praktisk instruktion i kast eller knuder. 

Tag børnene med

Lystfiskeri er en glimrende skærmfri familieaktivitet. Det er dog vigtigt, at du tilpasser fisketuren til børnenes fornøjelser og formåen. Vælg et tilgængeligt fiskeri, hvor der er gode chancer for fangst, men også gerne med mulighed for andre aktiviteter og et vist niveau af bekvemmelighed. F.eks. har mange ørredsøer både særlige børnesøer og borde-bænke-sæt ved vandene. Især de mindstes koncentration er flygtig og efter en times fiskeri, kan det være mindst lige så spændende at se nærmere på madpakken, hvis ikke fiskene bider på krogen. Planlæg derfor mange pauser og medbring lidt ekstra godter i forplejningen.

 

Pink

 

Spis fisken

Det er en stor fornøjelse at glæde familie og venner om middagsbordet med fisk, du selv har fanget. Behandler du fisken rigtigt, kan ingen fiskehandler nemlig levere en lige så frisk fisk. Ikke nok med at fisk er sund og nærende kost, der er også gode muligheder for at inddrage børn eller ikke-fiskende medlemmer af husstanden i tilberedningen af din fangst. Når fisken senere nydes rundt om middagsbordet, vil der sandsynligvis være konsensus om, at det her med at komme ud at fiske slet ikke var en dårlig ide.

For at sikre den kulinariske succes er der et par ting, du bør være opmærksom på i håndteringen af fisken. Overordnet er det vigtigste, at fisken hurtigt aflives og derefter opbevares køligt, indtil den skal spises. Medmindre du fortsætter direkte hjem i køkkenet efter aflivningen, bør du nu fokusere på at holde fisken afkølet.

Der er masser af forskellige måder, du kan tilberede fisken på, og der er udgivet mange gode kogebøger om emnet. Du kan nemt finde instruktionsfilm på YouTube, som viser, hvordan du enkelt renser forskellige typer fisk. 

Den mest friske fisk, du kan få, er selvfølgelig den, du spiser på selve fisketuren. Er vejret til det, er det en fryd at grille nogle af sommerens fisk, som f.eks. hornfisk og makrel, på en lille transportabel grill. Du finder ikke en bedre oplevelse med at spise fisk.

 

Pandekager05

 

 

DSCF6257

Mere end fiskeri

Snart vil du opdage, at lystfiskeri handler om mere end blot at fange fisk. Naturen er vanedannende og mange lystfiskere krydrer fisketuren med overnatning og madlavning i det fri. Du kan hente masser af inspiration på YouTube, og hos Naturstyrelsen finder du en oversigt over de mange shelters, der kan bookes til overnatning rundt i Danmark.

https://naturstyrelsen.dk/aktiviteter-i-naturen/overnat-og-spis-i-naturen/primitive-overnatningspladser-og-shelters

Mental velvære
Vi ved alle, at vi som mennesker har godt af at røre os og komme ud i den friske luft. Flere undersøgelser peger tilmed på, at lystfiskeri er stressnedsættende, og at kombinationen af natur, et andet fokus, læring og koncentration, øger den mentale velvære i særlig grad. I udlandet er der flere gode eksempler på organisationer og forløb, der i kraft af lystfiskeri hjælper f.eks. krigsveteraner eller problemramte unge på fode igen.

Bliv klogere

Mange erfarne lystfiskere hævder, at en del af den store fornøjelse ved at være lystfisker er, at man aldrig bliver færdig med at lære det. Lystfiskeri er en livslang rejse, hvor man bliver en lille smule kogere og mere erfaren, hver gang man er ude med snøren. Naturen og fiskeriet er aldrig det samme. Det meste bør opleves gennem praktisk erfaring, men der er masser af tilgængelig viden, som du kan suge til dig som forberedelse eller inspiration til nye fiskeeventyr.

Du kan finde masser af hjælp i informative film på det sociale medie YouTube, blandt andet i serien Fiskeguiden. Ligeledes er der skrevet flere hyldemeter af bøger om lystfiskeri i Danmark. I din lokale grejbutik kan du desuden finde begynderguiden Fang Flere Fisk, som gennem 100 sider forklarer de mest grundlæggende fisketeknikker. 

”Før du fisker”

Før du fisker er en læringsplatform for lystfiskere, hvor du kan tilegne dig den viden, du bør have, før du fisker. I introduktionen kan du teste din lystfiskerviden og siden få adgang til al den grundlæggende viden, du bør have som lystfisker.

Læs mere her:
https://foerdufisker.sportsfiskeren.dk/courses/indledning 

 

Bars Vestkysten

 

Aborre Jig

Digitale værktøjer

Du har sandsynligvis mobilen med dig. Også når du er ude at fiske. Mobilens kamera er praktisk, hvis fangsten eller naturen skal dokumenteres, og forskellige apps kan være gode værktøjer, som hjælper dig til at blive en dygtigere lystfisker. Du har sikkert allerede en eller flere vejrapps til rådighed, og på mange fiskepladser vil det være en fordel at kende lidt til vind og vejr. Andre apps kan vise dig, hvordan du binder solide knuder med fiskesnøren eller finder vejen til det nærmeste shelter. 

Der findes også en Fishing in Denmark app, som understøtter denne webside med informationer om fiskepladser, fredningszoner, grejbutikker og meget mere.
https://app.fishingindenmark.info

Fangstjournalen er en anden praktisk app, hvor du kan registrere og holde styr på dine fangster. De mange brugere af appen assisterer med deres data vigtig forskning under DTU Aqua, som blandt andet bruger appen i deres arbejde med udarbejdelsen af planerne for den nationale fiskepleje.  
https://fangstjournalen.dtu.dk

 

Aborre

Lystfisker eller sportsfisker

I Danmark er lystfiskeri og sportsfiskeri det samme. Ingen kan længere erindre, hvorfor begge termer benyttes omkring samme sag. Lystfiskeri er umiddelbart en unik dansk betegnelse, mens sportsfiskeri sprogligt ligger mere i tråd med direkte oversættelser a la det svenske ”sportfiske” eller amerikanske ”sport fishing”. Men i dansk sammenhæng er betydningen den samme, og der er således normalt ikke forskel i formålet hos en lystfiskerforening eller en sportsfiskerklub. 

Z09A9311

 

Skal jeg melde mig ind i en lystfiskerklub eller forening?

Det er ikke at krav, at man som lystfisker skal være medlem af en fiskeklub eller forening – men det kan være en rigtig god ide. Først og fremmest har en forening ofte et privat fiskevand til rådighed for medlemmerne. Faktisk administreres det meste lystfiskeri i ferskvand i Danmark på denne måde af foreninger, som typisk lejer fiskeretten af lokale lodsejere. Af samme grund bør du altid tjekke, hvem fiskeretten tilhører, hvis du vil fiske i bække, åer, moser og søer. Hvis du gerne vil prøve en forenings fiskevand, er det som regel muligt at købe et dagkort.

Et medlemskab af en forening er også et socialt aktiv. Mange foreninger arrangerer nemlig fælles ture til andre fiskevande og afholder hyggelige, lærerige klubaftener i vinterhalvåret. Som nystartet lystfisker vil du hurtigt møde mere erfarne lystfiskere i foreningen, og de vil næsten altid hjælpe dig på rette spor. 

Lystfisker-foreningerne udfører et kæmpestort frivilligt arbejde på landsplan, hvor medlemmerne er med til at passe på og forbedre danske vandløb og søer. Du kan lære meget om naturen ved at deltage i dette lokale vandpleje-arbejde.

Find din lokale lystfisker-forening her:

https://fishingindenmark.info/lystfiskerforeninger-og-vandpleje/lystfiskerforeninger

DSC 1396

Danmarks Sportsfiskerforbund

Mere end hundrede af Danmarks lystfiskerforeninger og tusindvis af danske lystfiskere er samlet under Danmarks Sportsfiskerforbund. Blandt lystfiskere ofte forkortet til DSF. Vi lystfiskere har ofte fokus på vores egne oplevelser, og genvejene til at fange fisken. Men hvad nu, hvis der ikke var særligt mange fisk langs vores kyster, i søerne og i vandløbene?
Danmarks Sportsfiskerforbund kæmper hver dag for, at dine fiskedrømme kan blive til virkelighed. Forbundet tager alle de politiske slagsmål, både lokalt og på landsplan, som skal sikre et godt lystfiskeri i Danmark. 
https://www.sportsfiskeren.dk 

 

DSC0096

 

Etik og regler

Etik og regler
Som nyudklækket lystfisker er der en del både skrevne og uskrevne regler. Lad dig ikke afskrække, hvis noget af det måske virker en smule uoverskueligt i begyndelsen. Herunder får du en kort guide til, hvordan du overholder de vigtigste regler og udviser god stil ved fiskevandet.


Mindstemål og fredninger
For en lang række fiskearter er der indført et mindstemål og/eller en fredningstid i den periode, hvor fiskene er samlet for at gyde. Disse regler understøtter, at fiskebestandene opretholdes. Du kan finde mindstemål og fredningstider i Fishing in Denmarks app og hos Fiskeristyrelsen:
www.fiskeristyrelsen.dk


Fredningsbælter
Fiskearter, der bevæger sig mellem vandløb og havet, skal kunne gøre det frit. Derfor er der fredningsbælter, hvor du ikke må fiske, hvor åer og bække løber ud 
i saltvand. Fredningszonen er 500 meter bred på begge sider af udløbet. Det er derfor altid en god ide at tjekke, om der er et fredningsbælte lige dér, hvor du kunne tænke dig at fiske. På www.fiskeristyrelsen.dk kan du finde fredningsbælterne, ligesom apps som Fishing in Denmark og Fangstjournalen er gode hjælpemidler til at få et overblik, mens du er på fisketur.

 

MG 4613

 

Rimte

Husk fisketegnet

Husk fisketegnet
Du skal købe et lystfiskertegn for at fiske i Danmark. Du er dog undtaget, hvis du er under 18 år eller har ret til folkepension. Man behøver heller ikke at indløse lystfiskertegnet, hvis man kun fisker i ørredsøer/put and take. Du kan købe fisketegn for enten et år ad gangen, en uge eller en dag.
Alle midlerne fra fisketegnet anvendes i den nationale fiskepleje. 
Køb dit fisketegn på: www.fisketegn.dk 

God stil ved fiskevandet 
Udover de skrevne regler findes der desuden uskrevne regler. Det gælder for eksempel, hvordan man færdes ved fiskevandet, rydder op efter sig, viser hensyn til andre lystfiskere og hvordan man håndterer fiskene.

Ryd op 
Det siger sig selv, at du skal rydde op efter dig, når du færdes ved fiskevandene. Det gælder for eksempel emballage fra dit nyindkøbte fiskegrej, men også små linestumper og kroge, som kan være til fare for fugle og andre dyr.

 

Servering

 

Respekter fisken 
Fisken for enden af linen er klar til at blive landet – det er nu, du skal afgøre – skal fisken genudsættes eller tages med hjem? Skal den med hjem, skal du først sikre dig, at den overholder mindstemål, og dernæst aflive den hurtigst muligt efter landingen. Skal fisken genudsættes, bør du sørge for at have fisken så lidt som muligt oven vande (for eksempel ved at bruge et fangstnet), afkroge fisken skånsomt og i øvrigt minimere berøringen af fisken. Dens slimlag skal nemlig ikke komme til skade, da det øger risikoen for, at den dør efter genudsætningen.

Læs mere om at genudsætte din fangst:
https://www.fiskepleje.dk/vandloeb/fiskeriregulering/genudsaette_fisk 


Hjemtag til eget behov 
De fleste steder i Danmark er der ingen begrænsninger for, hvor mange fisk du må hjemtage. Her gælder din sunde fornuft, men en grundregel er, at man ikke tager flere fisk med hjem, end man selv kan spise. I Danmark er der i øvrigt et omsætningsforbud, som betyder, at det er ulovligt for en lystfisker at sælge sin fangst.

 

Makrel