Bliv frivillig smoltvagt og bidrag til et bedre kystfiskeri

Smoltvagt Patrulje 1 (1)
fredag den 24. marts 2023

Vil du gøre en forskel og være med til at sikre et bedre kystfiskeri? Så har du chancen nu. Fra den 5. april og tre uger frem bliver der sat havørredsmolt ud over hele landet, og du kan være med til at passe på de små havørreder ved at booke en smoltvagt.

Download Smoltvagt Appen

Alt du skal gøre er at downloade Smoltvagt-appen – enten via Google Play eller App Store – og booke en vagt eller to.

Hvert år i april bliver der sat mere end 1 million havørredsmolt ud i mundingerne af en række danske vandløb. Udsætningerne skal blandt andet være med til at sikre et bedre kystfiskeri. Erfaringerne viser dog, at mange af de små ørreder er et nemt bytte for skarver, måger og andre fiskeædende fugle i de første dage efter udsætningerne.

Derfor er Danmarks Sportsfiskerforbund, Lystfisker Danmark, Dansk Lystfiskeri, Havørred Fyn, Fyns Laksefisk, Dansk Laksefond og Hvilested Dambrug gået sammen om at lancere projekt Smoltvagt, som har til formål at passe på de små ørreder og dermed sikre et bedre kystfiskeri i fremtiden.

I løbet af marts er der blevet oprettet mere end 500 smoltvagter i den helt nye Smoltvagt-app, og de dækker udsætninger af ca. 500.000 havørredsmolt. Og fra i dag, kan du altså booke en vagt.

Hvad er en smoltvagt?

  • Din vagt er typisk 3 timer ved åen
  • Du patruljerer nær åens udmunding
  • Råb og fægt med armene, hvis du ser fugle nærme sig
  • Del og indberet, hvad du oplever på vagten

Vind lækre præmier

Når du har gennemført din vagt, deltager du desuden i lodtrækningen om 30 lækre kystpakker med en masse fedt endegrej, grejæsker, kroge, liner, m.m. Der er 10 lækre kystpakker fra henholdsvis ABU, Westin og Rapala.

Læs mere om projektet her eller i videoen nedenfor.