Ny rapport: Lystfiskeri bidrager med milliarder til dansk økonomi

Økonomisk Betydning Af Lystfiskeri I Danmark
tirsdag den 27. august 2024

En ny rapport udarbejdet af Lystfisker Danmark, Dansk Lystfiskeri og NIRAS viser, at lystfiskeri er en af de store friluftsaktiviteter i Danmark og bidrager betydeligt til landets økonomi. Rapporten estimerer, at der er omkring 567.900 danske lystfiskere, og deres årlige forbrug på fiskegrej, overnatninger og services beløber sig til næsten 2 milliarder kroner. Udenlandske lystfiskerturister bidrager med yderligere knap 200 millioner kroner årligt. Samlet set vurderes lystfiskeri at skabe et direkte økonomisk forbrug på godt 2,15 milliarder kroner om året i Danmark.

Læs rapporten

Lystfisker Danmark (National strategi for lystfiskeri),
brancheforeningen Dansk Lystfiskeri og NIRAS har samarbejdet om at samle op på tidligere analyser og opdatere dem med nye data. Udvalgte studier er gennemgået med henblik på at kortlægge antallet af lystfiskere og den  dertilhørende påvirkning på den danske økonomi.

Hovedpunkter fra rapporten:

  •  Der er omkring 567.900 danske lystfiskere, der bruger næsten 2 milliarder kroner årligt.
  • Udenlandske lystfiskerturister bidrager med omkring 200 millioner kroner årligt.
  • Det samlede direkte økonomiske forbrug fra lystfiskeri udgør 2,15 milliarder kroner årligt.
  • Lystfiskeri understøtter både den danske økonomi og samfundets trivsel.
  • Rapporten anbefaler øget samarbejde mellem myndigheder og organisationer for at fremme lystfiskeri.

Rapporten understreger lystfiskeriets betydning for både økonomien og samfundets trivsel, samtidig med at den opfordrer til øget samarbejde mellem myndigheder og organisationer for at fremme denne populære aktivitet yderligere.

Det er brancheforeningen Dansk Lystfiskeri og Den nationale strategi for lystfiskeri, der står bag den nye opgørelse. Her glæder man sig over danskeres store fiskeinteresse:

– At vi stadigvæk har så mange lystfiskere i disse år, hvor fiskebestandene i de indre farvande er hårdt pressede, viser med al tydelighed, at danskerne bare VIL ud i naturen med fiskestangen. Lystfiskeri er for mange en vigtig del af at leve det gode liv, siger Peter Lyngby, bestyrelsesformand i brancheforeningen Dansk Lystfiskeri.

Arne Kvist Rønnest, projektchef for national strategi for
lystfiskeri, supplerer:

– Danmark er fra naturens hånd et fantastisk lystfisker-land, med et stort potentiale for national og international lystfiskerturisme. Men det kræver, at vi fremover passer meget bedre på vandnaturen og sætter fart på at genoprette habitater og fiskepladser.