Nyt samarbejde giver bedre viden om fiskebestande

Dtu Fidk
mandag den 23. maj 2022

Et nyt samarbejde mellem DTU AQUA og Lystfisker Danmark skal bidrage til et bæredygtigt fiskeri samt hjælpe videnskaben med vigtig viden om vores fiskebestande i Danmark.

Fishing in Denmark

I 2022 har Fishing in Denmark allerede fået 400.000 besøgende. Over halvdelen af dem er fra udlandet. Appen er installeret 40.000 gange. 

En ny opdatering på Fishing in Denmark appen gør det muligt for lystfiskere, at bidrage med data til DTU Aqua's app Fangstjournalen, når de registrerer fisketure og fangster på Fishing in Denmark. Data om fisketure bliver automatisk videresendt til Fangstjournalen. 

”Når borgerne indrapporterer deres fisketure, fangster og andre observationer, får vi et større indblik i tilstanden i hav, sø og å end det vi kunne indsamle som forskere. Jo flere lystfiskere der bidrager med data fra fisketure, jo bedre data kan vi forvente, og jo mere kan vi sige om udviklingen i lystfiskeriet”, siger lektor ved DTU Aqua, Christian Skov, der er en af de forskere, som arbejder med de data, der indsamles.

Siden Fishing in Denmark appen kom i september 2021 er den blevet downloadet 40.000 gange på iPhone og Android. Alle brugerne kan nu deltage og tage ansvar når de fisker, ved blot at indberette deres fisketure og fangster. Ønsker brugerne at anvende Fangstjournalen er dette muligt med samme bruger e-mail. Data der er oprettet i Fangstjournalen kommer ikke over i Fishing in Denmark - kun den anden vej. Fangstjournalen tilbyder en mere detaljeret registrering af fisketure samt observationer ude ved vandet, hvis man som bruger efterspørge dette.

"Denne integration gør, at vi forhåbentligt vil se en stor datamængde blive sendt videre til DTU Aqua og dermed øge kvaliteten og datagrundlaget for fremtidig forvaltning af fiskeri i Danmark. Fangstjournalen har indsamlet lystfisker data side 2016 og nu vil vi med dette samarbejde indsamle endnu flere vigtig data" siger Troels Holstein Kaa, Projektleder og udvikler på Fishing in Denmark. 

I den nye app-opdatering får brugerne en spændende lystfiskerstatistik i appen, hvor de f.eks. kan se hvor mange fiskepladser de har besøgt eller hvor mange arter de har fanget, i en valgt periode. Derudover kan man på det interaktive kort, se forskellige farver for deres fisketure. En tur med fangst er markeret med blåt, kontakt til fisk er markeret med orange og nulture er vist som grå. Dette giver et spændende personligt oversigtskort der kan motivere til at registrere sine fisketure, fortæller Troels. 

I appen er der registreret mere end 20.000 fangster og fisketure - vigtige data der fremover bliver sendt videre til DTU Aqua og der gerne skulle komme lystfiskere og fisk til gode.