DSC05815

Natfiskeri efter havørred

Havørreden bliver mindre sky i lavt lys. Det kan fluefiskeren udnytte optimalt. Selvom en diskret, lille krogflue eller flue bundet på rør virker i selv den mørkeste ådal, er der en metode, som dominerer, når mørket har sænket sig helt, nemlig bulefluer. Bulefluer er, som navnet angiver, fluer, som danner en bule i vandet, når de dykker ned under overfladefilmen. Det er relativt store fluer, vi snakker om her. Fra 5 centimeter helt op til 15 centimeter eller mere. Hvis du er ny i gamet, så hold dig til fluer i mellemstørrelsen. Størst er ikke nødvendigvis bedst. Det er teknikken, som er mest afgørende, og helt store fluer kan være svære at styre.

Fluer

Der er mange mønstre, som gør det de skal med så poetiske navne som ”kosten”, ”støtten”, ”nieren” og mange andre.

Affiskningen er i princippet ligesom med almindelig vådflue beskrevet ovenfor. Men da du stræber efter, at få fiskene til at reagere på en bulende flue, er det vigtigt, at den gør netop det. Hvis du kan få fluen til at dykke lidt undervejs, for så at stige igen, når den er ved egen bred, er det helt perfekt. Af en eller anden grund reagerer ørrederne tit på, at fluen har et uregelmæssigt ”dykkemønster”. Nogle natfiskere påstår, at de aldrig fanger havørred, hvis fluen ikke dykker lidt og blot trækker striber i overfladen. Der er dog andre, som har god succes med at fiske en lidt mindre flue, så den gør netop det. Det kan være, fordi fiskene bliver lige lovligt imponeret over en stor og påtrængende buleflue, mens en mindre flue, som laver mindre ballade, er et mere oplagt mobbeoffer.

Natfluer

Der er mange mønstre, som gør det de skal med så poetiske navne som ”kosten”, ”støtten”, ”nieren” og mange andre. Men lav dit eget favoritmønster, det er skægt og ikke svært. Nogle sværger til lidt farvespræl i de ellers sorte fluer, som syner godt mod den dunkle himmel. Lidt blåt eller lilla siges at være attraktivt for ørreder. Så længe der er lidt lys, kan en smule farve være godt til at give kontrast. Bulefluer bindes i dag udelukkende på rør, og de fleste er enige om, at en lille tre eller -dobbeltkrog helt ude i enden af fluen er vigtigt, så selv fisk, der blot nysgerrigt napper, bliver hængende. Prøv at bruge et lille silikone-krogstyr i en hidsig farve. Hvis der er en smule lys, har fiskene noget at sigte efter, men fortryder det ofte, når de opdager den lille krog. Det siger sig selv at krogen skal være stærk, men hysterisk skarp, for når mørket sænker sig, kommer de allerstørste ørreder frem fra deres huller.

106720868 3369834303100652 2382413502804415962 N

 

Natfiskeri med spin

Det kan godt lade sig gøre at fiske med en spinner i de mørke timer, men man skal kende sin å ualmindeligt godt eller have nattesyn som en ræv. Du kommer i kontakt med cirka 25 kilo mindre siv fra den anden bred, hvis du skifter til wobler. En mørk leddelt wobbler, som fiskes på tværs af strømmen lidt nedstrøms, så den nogle gange kommer til overfladen og buler lidt, er afsindigt effektivt – også til de allerstørste fisk. Vær forberedt på et adrenalin-chok af de helt store og fisk ikke med for spinkelt grej, da du nok alligevel kommer til at ramme et sivstrå eller tre de første ture.

DSC05768