Hornfisk, makrel og sild

Fiskeriet langs de danske kyster og moler byder på et alsidigt og spændende fiskeri, hvor der er chancer for populære arter som hornfisk, makrel og sild. Fælles for disse arter er, at de kommer trækkende i store stimer langs de danske kyster, hvor de ofte opholder sig i længere tid. De forekommer i store antal og er derfor også oplagte fiskearter for børnefamilier og nybegyndere, fordi der er gode chancer for fart over feltet og gode fiskeoplevelser.

P1144497

Hornfisken

Hornfisken er en af danskernes favoritter, når de rammer vores kyster i det sene forår. Hornfiskens tropiske udseende og udformning gør, at den giver en sjov oplevelse og rigelig spænding – også for de mere erfarne lystfiskere. Hornfisken er også en meget populær spise og har mange spændende tilberedningsmuligheder. Fiskeriet efter hornfisk kan nemt kombineres med makrel og havørred fra kyst, og det er ikke usandsynligt, at disse 3 arter kan fanges på samme fiskedag og i samme område.

IMG 4604

Makrellen

Makrellen kommer oftest lidt senere på sæsonen, og i midt august kan man opleve et spændende scenarie med store stimer af makreller tæt på land. Ser man dette, så skal man være klar med stangen. Makrellen er aggressiv og giver en forrygende fight på det lette fiskegrej. Et sjovt fiskeri, hvor hele familien kan være med, og tanken om en friskfanget makrel til røgeovnen sætter ofte gang i jagten på denne skønne spisefisk. 

IMG 5467

Silden

Silden er en af Lystfiskerdanmarks  mest elskede fisk. Hvert år samles rigtig mange lystfiskere langs vores moler og havnebassiner for at fange denne lækre spisefisk. Silden findes også langs kysten på det lavere vand, når forholdene er til det. Den fanges ofte som bifangst under havørredfiskeriet om foråret, da sild også står højt på havørredens menukort. Silden kommer i store stimer, og når man først har fundet melodien, så er fiskeriet noget af det sjoveste og mest intense, vi har. I Danmark har vi i en lang historie omkring tilberedning og anretning af sild, og den er især kendt fra julefrokosten.

IMG 4521

Go' på grillen

De lækre spisefisk er eftertragtede på vores moler, og i sæsonen kommer man sjældent tomhændet hjem.

Sæson

Fiskeriet efter hornfisk, makrel og sild, er et sæsonfiskeri. De 3 arter er kystnære under forskellige forhold og på forskellige tider af året. Herunder kan du se, hvornår fiskeriet vil være mest optimalt for hver af arterne. 

Hornfisk

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec

Makrel

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec

Sild

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec

Fredning og mindstemål

 

Nordsøen, herunder Limfjorden og Ringkøbing Fjord

Skagerrak og Kattegat

Makrel

30 cm

20 cm

Sild

20 cm

18 cm

Hornfisk

ingen

Ingen

Der er ingen fredninger på hornfisk, makrel eller sild.

 

DSC 8886

Hvem bliver ældst?

Hvem bliver ældst? Det gør makrellen med en levealder op til 20 år.

Grej og metoder

En spinnestang med en kastevægt fra 10-40 gram og et spinnehjul i str. 3000-4000 vil være ideelt til dette fiskeri. En line med en brudstyrke på ca. 10 kg og gerne en fletline vil være et oplagt valg. Ved fiskeri fra moler kan det være en fordel med lidt tungere grej, da man ofte skal løfte fiskene flere meter fra vandet og op på land.

Hornfisk

Blink, prop/flåd, bombarda og flue

Hornfisk kan fanges med mange forskellige agn. Det mest udbredte og måske mest effektive er et blink med en silkesnor i enden. Silkesnoren vikler sig rundt om hornfiskens næb, hvorefter den sjældent kommer fri igen. Denne metode er også meget børnevenlig, da man slipper for kroge.

Et meget sjovt fiskeri er kystfluefiskeriet med skumflue efter hornfisken. Dette fiskeri er meget visuelt og intenst.

Makrel

Makrelforfang, blink, prop/flåd, bombarda og flue

Makrelforfang med et godt blink i enden er det mest optimale for denne form for fiskeri, da man ofte kan fange flere makreller på samme tid. 

Hvis man går efter de større makreller, kan et flåd/prop med et sildestykke under være rigtig effektivt. Prøv forskellige dybder.

Sild

Sildeforfang

Den bedste metode til at fange sild er at bruge et sildeforfang og et godt, tungt blink eller lod i enden, så man kan komme ned i dybden.

Herring

Jysk Grand Slam

Fanger du hornfisk, makrel og sild på samme fisketur, så kalder vi det en jysk Grand Slam! Kan du det?

Geografi og forhold

Både hornfisk, makrel og sild fanges i stor stil på vores moler og havne i Danmark. Sæsonen på molerne vil ofte være længere end langs kysten, da man afdækker en større vanddybde. Dog kan hornfisken i perioder være svær at finde på molerne, da den opholder sig på meget lavt vand for gyde. 

Hornfisken findes over store områder med blæretang og ofte helt tæt på land. I gydeperioden fra start maj til juli ser man ofte hornfiskene aktive i vandoverfladen. Hornfisken kan fanges i alle de lyse timer, og der må gerne være skiftende vejr og godt med sol.

Makrellen kan findes over hele landet langs med vores åbne kyster og yderfjorde. Makrellen kommer i store stimer, og som hornfisken laver den godt med ravage i overfladen, når den er i nærheden. Makrellen jager ofte tæt på land om efteråret, hvor de ofte sætter jagten ind på tobis, brisling, rejer og andre smådyr. Makrellen er mest aktiv tidlig morgen eller sen aften, hvilket betyder, at man ofte skal tidligt op. Vær parat cirka en time før solopgang og omkring solnedgang.

Silden kan ofte ses i store stimer langs kysten, og i det sene forår kan de vise sig flere hundrede meter fra land, hvor de gyder. I det tidlige forår kan de fanges fra land og ofte meget tæt på kysten. På molerne finder man silden over hele dage i sæsonen. Der må gerne være bagende sol og let vind.

IMG 4771

En sund fisk

Makrellen er en fantastisk spisefisk, som på samme tid er rigtig sund, fordi den er rig på de sunde omega-3-fedtsyrer. Den indeholder faktisk næsten dobbelt så meget som for eksempel laksen.

Biografi

Hornfisk

Hornfisken findes overalt i de danske farvande. Den måler typisk 60-70 centimeter, men kan i sjældne tilfælde blive helt op til cirka 1,2 meter og veje over 2 kilo. Dens maksimale levealder er 18 år. Hornfisken gyder første gang i en alder af to år. Gydningen foregår i maj til juni måned, hvor den trækker ind på lavt vand. Dens føde består primært af krebsdyr, men den jager også små fisk som sild, brisling og tobis. Hornfiskens største fjender er marsvin, større fisk og fugle.

Hornfisken har et højt proteinindhold på 22 gram per 100 gram fisk. Fisken har et højt indhold af selen, jod, B12 vitamin og D-vitamin, hvilket gør den særdeles sund at spise.

Officiel dansk rekord: 1,610 kg

Makrel

Makrel er en pelagisk fisk, der lever i de øvre vandmasser. De kan i danske farvande nå en længde på omkring 50 centimeter. Makrellen bliver kønsmoden, når den er cirka tre år gammel og kan blive op til 20 år.

Makrel har et meget højt indhold af B-vitaminer og omega-3-fedtsyrer, og så indeholder den desuden meget færre mængder af tungmetaller end sine artsfæller. Med andre ord: En rigtig sund fisk! 

Officiel dansk rekord: 2,440 kg

Sild

Sild eller atlantisk sild er en fisk i sildefamilien. Silden lever i det øvre vandlag og går i store stimer, hvor der kan være op til en million individer. Sildens gydning kan forekomme på alle årstider. Væksten er hurtigst i Nordatlanten ved Island og Norge, hvor silden bliver kønsmoden, når den er 3-7 år gammel og måler 25-35 centimeter. I Østersøen bliver den tidligere kønsmoden, mens dens vækst til gengæld er mindre.

Officiel dansk rekord: 1,100 kg