Bornholms unikke ørreder

Hver eneste havørred i Danmark ved, hvor den kommer fra. Hvordan de ved det, er et mirakel i sig selv. Havørrederne ved Bornholm er således også meget lokalpatriotiske. Det er derfor, det er så attraktivt at fiske havørred på Bornholm. For de lokale fisk har god mad hele vejen rundt om klippen i midten af Østersøen. Desuden bliver vandet aldrig rigtigt salt som længere nordpå i kongeriget. Det hjælper på fordøjelsen og vægten. Bornholmske havørreder er bare lidt større end de fleste steder.

DSC 4072

Selvforsyning

Når man kigger på et af de 27 ørredproducerende Bornholmske vandløb, der løber ud over stenene på stranden, har man svært ved at tro, at de kan producere så mange ørreder. Det er jo ikke ligefrem brede floder, man kigger på. Men det kan de. Det kan godt være at fiskene kommer vidt omkring i deres voksne liv i havet, men de vender tilbage til deres fødebæk, om de så skal springe hen over klipper og kampesten for at komme til at videreføre slægten. Det er ret utroligt. Den lokale stamme af ørreder har været der siden istiden og bliver passet godt på af lokale kræfter. Der er lagt et gigantisk arbejde for at fiskene har så gode forhold som muligt. Det kan vi alle nyde godt af, men sammen skal vi også passe på disse unikke fisk. Der er begrænsning på hjemtagelse af fisk, og det er en god idé.

Bornholm Ekkodalen @Et Nyt Kapitel Large

Klippekyst

For en kystfisker fra fastlandet er det noget af en omvæltning at hoppe i waders og havvand på øen. Fiskepladserne er bestemt ikke flade som bowlingbaner. Og har man ikke forberedt sig ordentligt, kan det ende med mere vand i støvlerne, end hvad sjovt er. Tjek fiskepladserne grundigt ud på satellitkort, læs om pladserne her på siden og følg de gode råd til vadning, du finder på denne side: https://bornholm.info/kystfiskeri-paa-bornholm/

Sæsonen

I resten af landet kan der være fint kystfiskeri året rundt, dog med en tydelig nedgang i aktiviteten i vintermånederne. På Bornholm er det anderledes. Her starter festen først for alvor i november. Årsagen er igen det brakke vand, som gør, at fiskene aktivt kan søge føde, selvom vandet er koldt. Det gode fiskeri fortsætter med forårets komme. Sommermånederne er derfor ikke så hotte til kystfiskeri efter havørred, men så er der så meget andet, man kan fiske efter. Hvad med en smuttur til en af de smukke klippesøer?

DSC 1882

 

Havne og mole-safari

Havnefiskeriet

Bornholms mange havne byder på spændende muligheder, når det gælder lystfiskeri. 

De mange fine havnebyer på Bornholm er udstyret med hvert deres fiske-hotspot. For ved de fleste, er der en mole eller havn, man kan fiske fra. Det er fantastisk hyggeligt at nyde en stille aftenstund, mens man fisker og spejder mod fastlandet på den anden side af horisonten. Og der er bestemt gode fangstmuligheder.

Sæsonerne for de enkelte arter varierer, men du kan støde på forskellige arter som hornfisk, makrel, sild, fladfisk, torsk, ål og sågar gedde. Ja, gedde, da vandet er ferskt nok til at de også findes her. Men pas på dem, de er sjældne og sårbare, så sæt dem ud igen. Havørrederne trækker selvfølgelig også forbi, for hvor der er havne og moler, er der meget føde i vandet. Det ved alle fisk, og der er mad nok til alle.

Bornholm Ertholmene ©Stefan Asp Large

Planlæg din ferie

Området byder på mange gode muligheder for overnatning. Herunder finder du vej til mere information om oplevelser og overnatningsmuligheder. Se de lokale Visit-sider for mere spændende information.

Bornholm Hasle Smokehouse Large

 

 

Bornholm

Oplev den bornholmske natur, som er enestående i hele Danmark. Besøg også øens kunsthåndværkere i kongerigets eneste World Craft Region.

Læs mere på bornholm.info

Lystfiskeri på Bornholm

  Bornholm er et sandt mekka for dig, som elsker at fiske! Bornholm er ideel, hvis du skal afsted med vennerne på seriøs fiskeferie, men bestemt også for familien, der vil have nogle hyggelige timer i naturen.

Læs mere på bornholm.info