Velkommen til den østlige side af Jyllands sydspids

Lillebælt og Sønderjyllands østkyst byder på et væld af muligheder for lystfiskeren - fjord, bugt, kyst, å, sø, mole - you name it. 

Kongebro Havn Middelfart ©Michael Fiukowski And Sarah Moritz Large

 

Åben kyst, fjord og bugt

Den åbne kyst lokker med sølvblanke ørreder. Hvert år fanges der rigtigt store havørreder, for havet er relativt ferskt i denne del af landet. Det betyder, at fiskene har gode opvækst- og ædemuligheder det meste af året.


Men denne landsdel byder også på et væld af bugter, vige og fjorde, som disker op med det store frokostbord for ørrederne. I Haderslev Fjord for eksempel er der så meget mad, at der er ørreder, som bliver der og får en flot, gylden dragt. Kolding Fjord er et spændende bekendtskab med mange virkeligt fornemme pladser.

DSC 0443

Østkysten

Hvis du slår op i ordbogen under "Virkelig smuk dansk kyst", står der: Se Sønderjyllands østkyst. Det bakkede istidslandskab strækker sig ud mod saltvandet, og den varierede kystlinje holder øjet glad, uanset hvor du fisker. Den utrolige variation af pladser gør, at du altid kan finde et sted, hvor vind og bølger passer til dig. Bare kig på vores kort: Der er grønne prikker hele vejen fra grænsen til Lillebælt, men det er bare de allermest kendte. Imellem dem er der utallige små rev, revler, badekar og tangbælter, som kan overraske stort.

Lillebælt

Lidt længere mod nord kommer så Lillebælt. Her løber strømmen for alvor. Det er et helt andet fiskeri end ved en stille bugt. Men den livlige strøm lokker også mængder af mad med sig. Det er spændende at fiske havørred i en strøm, som minder om en kæmpe elv. Nogle af de allerstørste havørreder trækker hvert år forbi, så det gælder om at holde godt fast i stanghåndtaget. Men også makreller, hornfisk, sej, torsk og sild kommer tæt på land her. Man kan fiske fra havne og moler, men også direkte fra kysten.

På havet

Bådfiskeren har rigtigt gode muligheder i regionen. Kastefiskeri efter havørred fra båd er oplagt, eksempelvis i det spændende område mellem Als og fastlandet. Kajakfiskeren kan komme til hvor som helst og snige sig til pladser, som den gående kystfisker aldrig når. Hvad med en tur under de smukke skove i Haderslev Fjord for eksempel? Du kan selvfølgelig også komme på en rigtig fiskekutter i Lillebælt, hvor der fiskes efter især fladfisk.

DSC02373

Ved søen

Der er virkeligt mange og gode lystfiskersøer i denne del af landet. Og det er let at finde dem. Ved flere af dem er der ovenikøbet mulighed for camping. Et perfekt udgangspunkt for at udforske området, og så kan man jo tage en fisketur ved søen, når man kommer ”hjem”.

DSC07535

Intimt åfiskeri

Velje Å

Gå en tur i smukke Vejle ådal - men husk nu fiskestangen, for de store havørreder lurer under brinken

Vejle Å og Kolding Å har begge et fremragende havørredfiskeri og masser af tilgængelige strækninger gennem de lokale foreninger, som gør et stort arbejde for ørrederne. Vidste du for eksempel, at de lokale foreninger har arbejdet i årevis, for at havørrederne kan klare sig selv – helt uden hjælp fra mennesker? Åerne løber i bunden af en ufatteligt smukke ådale med høje istidsskrænter.

Fiskeriet er ikke let. Det er der ikke noget havørredfiskeri, der er, men i modsætning til de store vestjyske åer, er der læ for vinden i de beskyttede dale.
Længere sydpå løber mindre åer også mod havet, men de er slet ikke lige så kendte, som Vejle Å og Kolding Å. Men de er skam værd at besøge, når havørrederne trækker i sensommer og efterår.

Planlæg din ferie

Området byder på mange gode muligheder for overnatning. Herunder finder du vej til mere information om oplevelser og overnatningsmuligheder. Se de lokale Visit-sider for mere spændende information.

Trapholt 47633 Large

 

 

Lillebælt

Her finder du inspiration til din ferie ved Lillebælt
- oplevelser, spisesteder, overnatning, kort og meget mere.

Læs mere på VisitFredericia.dk

Sønderjylland

 Der er mange måder at opleve Sønderjylland på. Hvad med at tage en tur ud til Vadehavet og se Sort Sol eller på fjordsafari? 

Læs mere på visitsonderjylland.dk

VisitHaderslev

I Haderslev venter der oplevelser for hele familien. Vi har samlet alle de gode oplevelser og fortællinger til dig – fra Årø i øst til Gram i vest. 

Læs mere visithaderslev.dk