Fra bælt til sund

Den unikke kyst

Sjælland byder på et unikt kystlandskab med stor variation. Fra den barske Vestsjælland til det idylliske fjordland og ikke mindst det storslået Møn og Svens i syd.

Træk en linje tværs over Sjælland fra Storebælt til Øresund. Der har du fiskevand nok til et helt liv uden at blive træt af at fiske. Her kan du finde alle typer fiskeri og tilmed noget af det fineste i kongeriget midt i rigets hovedstad. Kysten nord om Sjælland er en kæmpe buffet af muligheder. Kysten er klar til brug for alle med et fisketegn.

Fra Storebælt i vest og helt til den anden side af Sjælland er der et så varieret udbud af kystpladser, at man næsten bliver helt svimmel. Alt fra åben stenkyst over strømfyldte render og lavvandede vige. Det sværeste er næsten at vælge den smukkeste plads. Det betyder også, at du finder pladser, der passer til enhver årstid, temperatur og vindretning. Tag et kig på afsnittene om havørredfiskeri her på siden, og få en bedre idé om, hvilken type kystplads du bør vælge, når du skal afsted.

Hornbæk Beach Man Walking ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland LargeFjordfiskeri eller åbent hav?

En særlig ting at fremhæve her er de spændende fjorde midt på øen – Isefjorden og Roskilde Fjord. Her kan du hurtigt komme fra plads til plads, så du prøver forskellige typer kyst på en enkelt dag. Er du mere til rullesten, dønninger og åbne vidder, er der nok at vælge mellem vestpå og nordpå. Havørreder står ikke stille ved den samme sten hele livet. Tværtimod. De trækker fra den ene ende af landet til den anden. Mange havørreder, som er udklækket i Limfjordens åer, trækker for eksempel sydpå, for at spise. Kig på kortet. Hvor på Sjælland stikker landet sine fangarme ud, så disse fisk rammer kysten? Nordkysten bør bestemt ikke overses. Nogle af landets allerstørste havørreder landes her.

Fiskere Ved Hornbæk 29266 LargeGrusbanden på Sjælland

Sjællands åer har i mange år stået i skyggen af Jyllands åer, når det gælder havørredfiskeriet. Men det bliver der lavet om på! I hele regionen bliver der hvert år lagt et gigantisk arbejde for at forbedre gyde og opvækstmulighederne for fisk. Og det kommer naturligvis de sjællandske kystfiskere til gavn. Se en videoen om Grusbandens store arbejde, og besøg Fishing Zealand for at blive klogere på arbejdet for at hjælpe vildfiskene.Unikke Øresund

København er grundlagt på sild. Okay, måske en spids formulering. Men sildefiskeriet har i hvert fald gjort byens grundlæggere betydeligt tykkere. Det skyldes Øresunds helt unikke økosystem. Et sund så rigt, at det er fjollet at nævne alle de muligheder, der er. Vi kan blot nævne i flæng: Torsk, sild, makrel og fladfisk. Dette er blot nogle af de almindeligste arter, du kan komme tættere på end noget andet sted i landet. I Øresund er der nemlig turbåde, som kan levere varen. Når du klikker dig ind på deres sider, kan du simpelthen tage på en tur, hvor bestemte arter er målet. Fiskeri efter sild eller fladfisk er for eksempel ikke kompliceret og kan varmt anbefales for de nye lystfiskere. Virkeligt mange mennesker har mærket den magiske fornemmelse, når fiskestangen bliver levende under netop dette fiskeri. Men torskefiskeriet er bestemt også let at lære. Og har du ikke selv fiskegrej, kan det lejes på de fleste både. 

Helsingør Harbour Boat ©Daniel Overbeck Visitnordsjælland Large

Fiskeri i hovedstaden

Streetfishing

København er en rigtig fiskeby - næsten hele havnen er åben for fiskeri. Tag bussen og stop lige ved fiskevandet.

Men Øresund strømmer jo forbi selve København, og her er der også rige muligheder for en fisketur. For vandet er så rent, at du kan tage en dukkert i det. Det lokker mange arter til.

Hvad siger du til en makrel med udsigt til byens tårne? Eller måske kan målrettet torskefiskeri pirre din nysgerrighed. Det eneste du skal gøre, er at tage bussen og stoppe ved en af de mange pladser, hvor fiskeriet er frit for alle med fiskekort. Dine medpassagerer kigger måske misundeligt på dig, når du skal med bussen hjem med en torskehale stikkende op af rygsækken.

DSC 5889

Planlæg din ferie

Området byder på mange gode muligheder for overnatning. Herunder finder du vej til mere information om oplevelser og overnatningsmuligheder. Se de lokale Visit-sider for mere spændende information.

Kronborg Castle Courtyard 3 ©Daniel Overbeck Visitnordsjælland Large

 

 

DestinationSjælland

Gå på opdagelse og bliv inspireret af alt det den sjællandske vestkyst har at byde på

Læs mere på destinationsjælland.dk

 

 

VisitCopenhagen

Få tips til forskellige oplevelser i København og omegn. Fra kultur til shopping og gratis glæder i byen, der rummer store attraktioner, kendte ikoner og massevis af små, skjulte perler. 

Læs mere på visitcopenhagen.dk

VisitNordsjælland

 Der er mange forskellige opfattelser af, hvad Nordsjælland er. Vi vil gerne dele med dig, hvad Nordsjælland er for os: Kyst. Natur. Historie. Kultur. For Nordsjælland er fuld af små og store oplevelser, aktiviteter og begivenheder hele året. Hvad er Nordsjælland for dig?

Læs mere på visitnordsjaelland.dk

VisitFjordlandet

– Området omkring Frederikssund, Roskilde og Lejre. Fjordlandet er Danmarkshistorie, fællesskaber, landskab, fjordliv og græs på knæene. Kom langt væk fra hverdagen – kun et vikingekast fra hovedstaden.

Læs mere på visitfjordlandet.dk