Vinterfiskeri efter havørred

424A0922 (1)
mandag den 20. november 2023

Vinterfiskeriet på kysten er spændende og udfordrende, og mange kystfiskere ser netop denne sæson som den "rigtige" sæson. Det er nemlig her der kæmpes endnu mere for at finde fiskene og belønningen er alt overskyggende - nemlig den store sølvblanke overspringer!

Vinter og salt

Om vinteren, hvor vandet er koldt og iltrigt, kan saltbalancen ofte være højere end normalt. Derfor søger havørrederne til de mere brakke områder. Saltindholdet eller saliniteten, som det hedder, kan variere rigtig meget ift. havstrøm og temperaturskift i vandet. Fjorde, vige eller sydlige dele af Danmark kan derfor være områder, man bør satse på i de kolde måneder. Brug Fishing in Denmark appen til at se havstrøm, salinitet og mere. 

Overspringeren

Om efteråret og vinteren vil en stor procentdel af havørredbestanden være at finde i vores åer, og derved er der færre havørreder på kysten her. På denne tid af året vil det være grønlændere og den ikoniske overspringer, vi fisker efter. Om vinteren er der få fødeemner i vandet, hvilket gør, at havørrederne finder sammen i stimer og jager i flok. Det er her, man rigtig kan opleve et bonanza-fiskeri, når man først har fundet dem. Udover stimefiskeriet, så kan man også opleve at de helt store havørreder kommer helt ind på det lave for at søge føde og her skal man være klar!  

Læs hele vores guide til Kystfiskeri efter havørred her eller den spændende artikel af Tobias Park, der tager læserne med på jagten efter drømmefisken - den store blanke overspringer

 

HAVØRREDER I GYDEDRAGT

Havørreden i gydedragt er fredet fra og med 16. nov. - 15. jan. I fredningsperioden må du kun tage helt blanke fisk med løse skæl med hjem. Farvede fisk skal straks og så nænsomt som muligt genudsættes. Er man i tvivl om havørreden har løse skel, så skal tvivlen komme fisken til gode. Husk derfor at afkroge fisk i vandet og brug gerne et net, så der er tid og overskud til at kunne vurdere om fisken skal med hjem eller genudsættes.

PAS PÅ FREDNIGSBÆLTERNE

Gennem hele vinteren skal man kende sin fiskeplads eller undersøge om der er eventuelle fredningsbælter i nærheden. De halvårlige fredningsbælter gælder nemlig om vinteren - samtidig er der særfredninger der gælder indtil 16. januar. Brug Fishing in Denmark appen til at se de aktuelle fredningsbælter. Så er du altid forberedt på din fisketur.